Stavební řízení

06.09.2012 23:51

 

Stavební zákon uvádí několik řízení, jejichž závěrem je povolení stavby – ohlašování stavby, stavební řízení, zkrácené stavební řízení a uzavření veřejnoprávní smlouvy. Kauflandu by se mělo týkat plné stavební řízení.

Ve stavebním řízení se již neposuzuje kde a jaká stavba bude stát, ale pouze zda předložená dokumentace vyhovuje stavebně technickým požadavkům.

Obecná veřejnost nemá ve stavebním řízení procesní práva, je vhodnější postupovat v takovém řízení jako občanské sdružení – to může být účastníkem řízení. Účastníci opět uplatňují námitky, a to nejpozději na ústním projednání.

Námitky ve stavebním řízení dělíme na

námitky týkající se nesprávnosti/vhodnosti projednávaného řešení

námitky k (ne)zákonnosti žádosti nebo postupu stavebního úřadu  

Podle ustanovení §114 odst. 1 může účastník řízení uplatnit námitky proti projektové dokumentaci, způsobu provádění a užívání stavby. Dále může uplatnit námitky vůči požadavkům dotčených orgánů, pokud je jimi dotčeno přímo jeho vlastnické právo, nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě.     

O námitkách musí úřad rozhodnout ve stavebním povolení. Proti stavebnímu povolení je možné se odvolat. Pozor, rozhodnutí se doručuje veřejnou vyhláškou! Pouze stavebníkovi vlastníkovi stavby se doručuje do vlastních rukou.